Spring menu over

Trøst barnet og giv det lidt koldt vand at drikke.

Der er sjældent brug for egentlig behandling hos tandlægen, - men råd og vejledning om tandbørstning i de første ømme dage kan være nødvendig.

 

Hvad kan der ske med mælketænderne ?

Når små børn slår mælketænderne, virker det ofte dramatisk. Det kan bløde en del. Det skyldes ofte en læsion af læbebåndet, som heler igen af sig selv.

Det mest almindelige er, at en mælketand kun får et lille stød. Den kan blive mørk, men kan siden blive lys igen. Man gør kun noget ved tanden, hvis den udvikler en tandbyld. Den må da trækkes ud for ikke at skade den nye tand.

Er mælketanden slået skæv eller slået helt ud, sættes den aldrig på plads igen. Det vil kun skade den nye tand.

Ser det ud som om, at tanden er helt væk, kan den være slået op i kæben. Den vil ofte bryde frem igen af sig selv.

Der kan være knækket et stykke af tanden - det kræver sjældent behandling.

 

Hvad kan der ske med de nye tænder ?

I de tilfælde hvor mælketanden har flyttet sig eller er slået ud, kan der være sket skade på de nye tænder. Det ses oftest som en lille hvid eller gullig-brun plet i emaljen på forsiden af den nye fortand.

Jo yngre barnet er, når uheldet sker, des større er risikoen for skader på de nye tænder. Når barnet er 5-6 år, er den nye tands krone færdigdannet og skades derfor ikke så let.

 

Forsikring

Har familien en forsikring med dækning for tandskade, bør det anmeldes, hvis der er risiko for skade på de nye tænder.

Eventuelle skader på den nye tand vil selvfølgelig blive behandlet i tandplejen, men behandling efter 18 år, vil være dækket af forsikringen endnu nogle år.

Hillerød Kommune - logo