Spring menu over

Hvad er specialtandplejen?

Specialtandplejen er et specialiseret tandplejetilbud til børn og voksne, der p.g.a. psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud hos praktiserende tandlæger eller i den kommunale børne- og ungdomstandpleje og omsorgstandpleje. Hvis det er nødvendigt, kan behandlingen foregå i narkose.

Målgruppe:

1. Personer med betydelig og varig nedsat funktionsevne f.eks. som følge af:

  • sindslidelse
  • Udviklingshæmning
  • autisme
  • cerebral parese
  • hjerneskade

2. Personer med svære somatiske sygdomme kan ligeledes have svært ved at medvirke til almindelig tandbehandling og kan derfor også modtage tilbuddet (f.eks. patienter med parkinson eller sklerose).

Dårlig økonomi er ikke en henvisningsårsag.

Hvem kan henvise

Fagpersoner, der har jævnlig kontakt med patienten og med et indgående kendskab til dennes funktionsnedsættelse, kan henvise patienten til kommunal specialtandpleje. Henviser kan f.eks. være:

  • sygeplejepersonale
  • pædagogisk personale
  • egen læge.

Henvisningsblanketten skal sendes til: 

Brug Digital Post, hvis du skriver om dig, et familiemedlem eller andre personfølsomme oplysninger og ikke kan sende gennem sikker post. 

Mere information om Specialtandplejen

Når vi har modtaget en henvisning tager vi i første omgang stilling til, om opgaven skal varetages af specialtandplejen eller om patienten evt. kan rummes i omsorgstandpleje, børne og -unge tandplejen eller vurderes at kunne behandles af privat praktiserende tandlæge.

Hvis ovenstående vurderes at være tilfældet indkaldes til en visitation hos specialtandplejens behandlere. Her fortages en tandlægefaglig bedømmelse af patientens evne og mulighed for at benytte de øvrige tandplejetilbud.

Der vil regelmæssigt blive fortaget en tandlægefaglig vurdering i specialtandplejen af, hvorvidt indskrevne patienter bør henvises til andre tandplejetilbud.

Specialtandplejen tilbyder:

  • Tandbehandling og forebyggelse ud fra en tandlægefaglig vurdering og som er realistisk at gennemføre.

De mest almindelige ydelser i Specialtandplejen er undersøgelse, tandrensning, fyldninger, proteser og protesekorrektioner.

Hvis du får det bedre, og det igen bliver muligt at benytte praktiserende tandlæge, kan du ikke længere modtage tilbuddet om specialtandpleje.

Din kommune har lov til at opkræve egenbetaling.

Beløbet reguleres hvert år. I 2024 er den maksimale egenbetaling på 2.200 kr.

Hvis dit barn er i Specialtanplejen og er under 22 år, opkræver vi ikke en egenbetaling. 

Ved udeblivelse opkræver vi et udeblivelses honorar på 289 kr.

Bestemmelserne om Specialtandpleje fremgår af Sundhedsloven § 133, Bekendtgørelse om tandpleje kapitel 3 samt Vejledning om omfanget af og kravene til den kommunale og regionale tandpleje, kapitel 3.

Specialtandplejen

Specialtandplejen
Carlsbergvej 13 B, 3400 Hillerød

Ved akut brug for hjælp uden for vores telefontid, kan du kontakte os mellem kl. 12 - 15 på 7232 3515. Fredag lukker telefonen kl. 13.

Logo